logo

•• Mlieko a jeho výživová hodnota ••

 

Mlieko je sekrétom mliečnych žliaz samíc cicavcov, primárne určené na výživu mláďat. Domestifikáciou niektorých zvierat sa však už od neolitu využíva i pre ľudskú potrebu. Jeho charakteristickým znakom je druhová rozmanitosť, ktorá sa prejavuje vo variabilite zastúpenia základných zložiek a a obsahu energie. Z hľadiska potravinárskej výroby je pojmom „mlieko“ označované iba mlieko kravské, ostatné mlieka musia mať doplnkové označenie druhu cicavca od ktorého pochádzajú (napr. kozie, ovčie a pod.). V Európe a Severnej Amerike patrí mlieko k základným potravinám.

Mlieko môžeme považovať za takmer ideálnu potravinu. Obsahuje významné živočíšne bielkoviny, tuky, minerálne látky, esenciálne aminokyseliny, minerálne látky a vitamíny. Dané látky sú významné pre zdravý vývoj organizmu, funkciu nervovej sústavy a celkovo priaznivo ovplyvňujú zdravie a vývoj človeka.

Mliečne bielkoviny
Mliečne bielkoviny patria medzi najdôležitejšiu nutričnú zložku mlieka. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciánych aminokyselín. Sú dôležité pre stavbu ľudského tela, ale organizmus si ich nevie vytvoriť sám. Preto musia byť do tela prijímané z iných zdrojov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, pretože sú súčasťou hormónov a enzýmov. Bielkoviny slúžia aj ako nosič významnej časti vápnika a fosforu v mlieku. Denná dávka bielkovín vo forme mlieka predstavuje pre deti 1 liter mlieka.

Mliečny tuk
Mliečny tuk je dobre stráviteľný v homogenizovanom aj nehomogenizovanom mlieku. Tvoria ho najmä zlúčeniny mastných kyselín, voľné mastné kyseliny, fosfolipidy a estery. Nasýtené mastné kyseliny tvoria približne 60 % z celkového obsahu mastných kyselín v mlieku. V 1 litri plnotučného mlieka sa nachádza 30 – 40 g tuku. Samotný mliečny tuk môže spôsobovať zvýšenie hladiny krvného cholesterolu, ale mlieko ako celok má efekt opačný.  

Mliečny cukor
Mliečny cukor patrí medzi sacharidy a nazýva sa laktóza. Laktózu tvoria dve látky glukóza a galaktóza. Významná je tým, že je veľmi ľahko stráviteľná a tiež je výborným zdrojom energie potrebnej pre rast organizmu. Pre jej využitie je nutný enzým laktáza.

Minerálne látky
Z minerálnych látok obsahuje mlieko vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór a v menšom množstve stopové prvky napr. železo, meď, kobalt, mangán, jód, zinok, fluór. Zo spomenutých látok je najdôležitejší pomer vápnika fosforu. Tieto prvky sú pre organizmus veľmi dôležité. Priaznivo ovplyvňujú stavbu kostí a zubov.

Vitamíny 
Mlieko obsahuje veľa zdraviu prospešných vitamínov. Z vitamínov rozpustných v tukoch sú to vitamín A a jeho provitamín karotén, vitamín D a E. Z vitamínov rozpustných vo vode sú to vitamín B1, B2, B6, B12 a aj samotný vitamín C. Vitamíny prítomné v mlieku pozitívne vplývajú na kosti, imunitu, činnosť mozgu a pamäte a taktiež dodávajú telu zdravie a energiu.

.

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
MLIEKO A JEHO VÝŽIVOVÁ HODNOTA.pdf

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...